Alla sidor

Bli SMS-livräddare i Ubbhult!

Appen SMSlivräddare larmar dig när någon i närheten drabbats av ett misstänkt hjärtstopp. Om du är en av de som befinner sig närmast till platsen där någon rapporteras ha drabbats av ett misstänkt hjärtstopp kommer Larmcentralen att kunna hitta din position och larma dig om det inträffar i din närhet.

Vid en larmsituation blir du ombedd att antingen ta dig direkt till platsen för hjärtstoppet och genomföra hjärt-lungräddning eller att ta dig till en hjärtstartare och ta med den till platsen för hjärtstoppet. Positionen för det aktuella hjärtstoppet och hjärtstartare visas på en karta, och du får en enkel vägbeskrivning för hur du kan ta dig dit.

Du registrerar dig direkt i appen, som finns att ladda ner i App Store och Google Play. Larm skickas bara ut mellan kl 07.00 och 23.00.

En miljon svenskar är utbildade i hjärt-lungräddning, och i offentliga miljöer blir det allt vanligare att få tillgång till hjärtstartare. Här i Ubbhult har vi hela fem hjärtstartare, dessa finns registrerade i Sveriges Hjärtstartarregister. Du kan markera dessa i appen när du registrerar dig.

Tänk på att:

  • Du måste ha platstjänster aktiverat på din telefon och specifikt för appen för att kunna ta emot ett larm om misstänkt hjärtstopp.
  • Du måste också ställ in så att SMSlivräddare-appen kan skicka notiser till din telefon, annars kan du inte få några larm.
  • Att du när som helst kan stänga av ljudet eller dra ner mute-knappen på din telefon, men kom ihåg att slå på det igen! Appens ljud går inte igenom ljudlöst eller ”stör ej” läge. Appen kan i nuläget inte gå igenom ”tyst läge” eller ”stör ej”.
  • Håll alltid appen uppdaterad med senaste versionen via App Store eller Google Play för att vara säker på att den fungerar så bra som möjligt.
  • Om du tappar din datauppkoppling till telefonen eller inte har tillgång till wi-fi kan du ej ta emot larm, dock återansluts du automatiskt så fort du återfår din uppkoppling.
  • Alla appar som använder platstjänster förbrukar lite batterikraft, detta kan öka något om du förflyttar dig mycket under dagen men batteriförbrukningen ligger på 1-3% per vecka i dagsläget.

 

Kolla gärna igenom företagets FAQ för att få svar på andra frågor.